راهاندازی و توسعه یک کسب و کار به آن آسانی که در رسانهها یا شبکههای اجتماعی یا مصاحبه با افراد موفق میبینید نیست. فقط با داشتن یک ایده، نمیشود سرمایه جذب کرد و به یک کسب و کار چند صد میلیونی یا میلیاردی تبدیل شد.هرچند صنایع مختلف با هم یکسان نیستند و مثلا ساخت یک مکان تفریحی در شهر قوانین متفاوتی نسبت به باز کردن یک دکه آبمیوه فروشی در یک کتابخانه محلی دارد، اما بین تمام کسبوکارها نقاط مشترکی وجود دارد که میخواهیم نگاهی به آنها داشته باشیم تا ببینیم رمز موفقیت یا شکست کسب و کارها در چیست؟
بر اساس آمار و ارقام به دست آمده، بیش از نیمی از کسبوکارها در همان سال اول از بین میروند. در واقع به سادگی میتوان دید که راهاندازی و توسعه بخشیدن به یک کسب و کار جدید حتی برای افراد حرفهای و با تجربه هم آسان نیست. تزریق پول در شرایط خاص همیشه کمک کننده نیست و برای رسیدن به موفقیت هیچ راه آسانی وجود ندارد. با این حال چیزهایی وجود دارند که احتمال شکست را زیاد میکنند.
این مقاله شما را با اشتباهات رایجی که صاحبان کسب و کارها مرتکب میشوند آشنا میکند. این اشتباهات معمولا رسیدن به موفقیت را دشوارتر میکنند، به این معنی که حتی اگر از سال اول کسبوکار به سلامت عبور کنید، با گذشت زمان و بهخصوص هنگام رشد کسب و کار خود متوجه این خطاها میشوید.
نادیده گرفتن دادهها
یکی از مهمترین نکاتی که کسب و کارها از همان روز اول نادیده میگیرند، جمع آوری و دستهبندی اطلاعات است. در واقع این تحلیل دادههای جمع آوری شده است که به شما دید بهتری نسبت به فروش، سود، زیان یا هر موردی دیگر که شما میخواهید بدانید میدهد.
ابزارهای رایگان تحلیلگر مانند گوگل آنالتیکس به شما کمک میکنند از آمار کسانی به سایتتان سر میزنند مطلع شوید، قیف فروش ایجاد کنید و با کمک استراتژی بازاریابی آنلاین سایت خود را بهبود دهید. سرویسهای پولی یا رایگان دیگری هم وجود دارند که امکانات بیشتری ارائه میکنند ولی شاید با هزینهای که دریافت میکنند برای کسانی که کسبوکارشان در مراحل اولیه است چندان مقرون به صرفه نباشند. این ابزارها کمک میکنند با ایجاد بسترهایی برای جمع کردن داده از یک طرف و اتوماتیک کردن جمعآوری آنها از سوی دیگر، دادههای بیشتری جمع کنید و کیفیت این دادهها را بهتر از هر زمان دیگری تضمین کنید.
تحقیقات بازار برای کسبوکارها اهمیت بسیار زیادی دارد و برای آنها امکان نوآوری ایجاد میکند. بدون تحقیقات بازار، متوجه نخواهید شد مشتریها چه میخواهند، رقبا چه کار میکنند و شرایط خودتان چگونه است. نادیده گرفتن گزارشدهی ساده ولی بسیار خطرناک است. بسیاری از کارآفرینها کسبوکارهایی برای ایجاد سهولت در انجام این کار راه انداختهاند تا ضرر و زیانشان کاهش پیدا کند. در واقع راه فراری برای تجزیه و تحلیل دادهها نیست. شما مجبورید برای به موفقیت رساندن کسب و کارتان داده ها را جمعآوری، دستهبندی و تحلیل کنید.
نداشتن برنامهریزی
هر کسب و کار کوچک یا بزرگ در هر صنعتی، نیاز به طرح کسبوکار یا business plan دارد. حتی برای گرفتن گاهی برای کسبوکار هم باید طرح توسعه کسب و کار داشته باشید. همین موضوع می تواند در ایجاد هدفهای مختلف برای کسب و کارتان به شما کمک کند. نداشتن هدف در کسب و کار باعث میشود که تیم مناسب ایجاد نشود، هزینههای غیرضروری به وجود آید و در نهایت کسبوکار شکست بخورد.
همواره در هر کسبوکاری پروژههای جدیدی پیش میآیند و مدیریت پروژهها نیازمند برنامهریزی میشود. هر یک از اعضای کسب و کار باید برنامه جداگانهای داشته باشند تا کسبوکار متوقف نشود. همه چیز از ابتدا از کارهای روزانه تا شرایط اضطراری باید بهدرستی برنامهریزی شود تا بتوان از اشتباههای پرهزینه جلوگیری کرد.
توسعه شتاب زده
برخی شرکتها میخواهند برای تمام افراد چیزی برای ارائه کردن داشته باشند، به این امید که به سرمایه یا سود زیاد دست پیدا کنند. با این حال، گاهی اوقات توسعه شتابزده میتواند پیامدهای ناگواری به همراه داشته باشد. برای مثال شرکتی مثل Uber در توسعه افسانهای خود، با پروندههای حقوقی متعددی در سراسر جهان از طرف رانندگان، شهرداریها و شرکتهای تاکسیرانی سنتی مواجه است. این موضوع میتواند هزینه زیادی به سازمان وارد کند یا حتی تمرکز شما را از رسیدگی به موضوعات مختلف و حیاتی در سازمان بهم بزند.
به جای عجله داشتن برای توسعه و گسترش کسبوکار، تا وقتی کوچکتر هستید، زمان کافی برای بهبود کیفیت صرف کنید؛ فرآیندها و روشهای استوار و محکمی را طراحی کنید و پیش از آنکه تعداد مشتریانی که قادر به راضی کردنشان نیستید را زیاد کنید بهترین راه را برای انجام دادن کارها پیدا کنید.
تخمین اشتباه و بیشتر از حد معمول برای درآمد
بیش از حد پول خرج کردن بزرگ ترین اشتباهی است که کسب و کارهای جدید دچار آن میشوند. اوایل، افراد از شروع به کار سرخوش هستند و به راحتی برای مشاوره، بازاریابی و بهبود تمام جنبههای کار پول صرف میکنند. آنها هم میدانند که پولشان روزی تمام میشود اما این موضوع را با پیشبینی فروش آینده توجیه میکنند. اما اگر در آمد کافی هرگز به دست نیاید چه؟
چه یک شهروند باشید، چه صاحب یک کسبوکار انفرادی، یک کسب وکار کوچک یا صاحب یک شرکت بزرگ، پول همیشه حرف اول را می زند. وجه نقد، بر هر آنچه پیرامون شماست حاکم است و اگر آن را نداشته باشید، دوام نمیآورید. بسیاری از فعالیتهایی که در ابتدا انجام میدهید، صرف نظر از اینکه چقدر آمادگی آن را دارید، ممکن است در نهایت اشتباه از آب درآیند. بنابراین، براساس درآمدی که پیشبینی میکنید وعده ندهید و برنامهریزی نکنید. بلکه با توجه به پولی که اکنون در دست دارید، تصمیم بگیرید.
رسیدگی نکردن به اموری مثل حسابداری، انبارداری و غیره
قبلتر اشاره کردیم که دادههای عمومی از چه نظر مهم هستند، اما دادههای داخلی از اهمیت ویژهای برخوردارند. انبار شما نباید خالی باشد چون وقتی چیزی را که ندارید نمیتوانید بفروشید؛ چون انتظار برای سفارش جایگزین میتواند روزها و هفتهها طول بکشد و موجب شود مشکلات زیادی برایتان بوجود بیاید. بنابراین انبارداری اهمیت زیادی پیدا میکند. در حقیقت هر فعالیتی که در راستای کسبوکار خود انجام میدهید مهم است. مدیریت زمان، حسابداری و منابع انسانی هستند که تعیین میکنند چطور کسب وکار شما کارکنان خود را راضی نگه دارد، به راحتی پیش برود و در آمد شما را بهینه سازد.
درگاههای پرداخت مثل درگاه پرداخت اینترنتی زرینپال میتوانند در مراحل ابتدایی کسب و کار، هم وظیفه تراکنشهای مالی شما و هم بخشی از حسابداری شما را مدیریت کند. این مزیت با توجه به یکپارچه بودن سیستم مدیریت مالی و سیستم پرداخت میتواند بار زیادی از روی دوش کسب و کارتان بردارد.
این موارد ضروری را قبل از هر ابزاری که استفاده میکنید و هر فردی که برای انجام کار استخدام میکنید، قبل از آنکه موجب شکست کسبوکار شما شوند، در نظر بگیرید.
استخدام افراد اشتباه
مارکوس لمونیز مدیرعامل CNBC تاکید دارد که سلامت یک شرکت بر اساس افراد، محصول و فرآیندهای آن اندازهگیری میشود. هرگز ارزش کارکنان خود را دستکم نگیرید؛ چراکه افراد نیروی حیاتی هر سازمانی هستند. آنها نیروی محرک شرکت شما هستند که فعالیت روزانه کسبوکار را انجام میدهند و اگر به درستی انتخاب نشوند، میتوانند به سادگی کسب وکار را به مسیر اشتباهی هدایت کنند.
با برنامهریزی مناسب میتوان از کار اضافه اجتناب کرد اما با اینحال قبل از استخدام افراد، باید آنها را به درستی آزمود و بررسی کرد. فرآیند مصاحبه خود را محدود کنید و از طرق مختلف یا با استفاده از مشاورههای تخصصی شرکتها یا متخصصین، از استخدام افراد درست اطمینان حاصل کنید.
همه کسبوکارها شکست نمیخورند و بسیاری از آنها بدون این که اصول کسبوکار را آموخته باشند، مدت زمان زیادی دوام میآورند. با این وجود، بیشتر این گاوهای شیرده به ناچار متوقف میشوند و میمیرند. شرکتهایی مانند جنرال الکتریک که برای چند نسل در کسب وکار دوام آوردهاند، اصول کسبوکار را درک میکنند و بهکار میبندند اما همین شرکتهای بزرگ هم باید دقت زیادی در خصوص آنچه به کار میبرند داشته باشند. سرمایهگذاری روی فناوری و افراد مناسب برای ساخت تیمتان، یک شروع بزرگ است. اما افراط نکنید وگرنه به سرعت از حرکت باز میمانید.
شاید با استمرار و رعایت نظم در کارها نتیجه ملموس نگیرید، ولی نگران نباشید. اثر کلی در طول زمان بی نهایت ارزشمند است. سعی کنید با رعایت نکتههایی که بیان شد، کسبوکار خود را تا حد ممکن زنده نگه دارید.
دمتون گرم مطالب تون عالی هستند
سلام
تمامی مواردی که در این مقاله ذکر شده است بسیار مهم است ولی به نظر من رسیدگی نکردن به امور حسابداری و مخصوصا نداشتن نرم افزار حسابداری ، بزرگترین اشتباه است چون با داشتن یک نرم افزار حسابداری خوب میتوانید دیگر موارد را هم داخل نرم افزار برنامه ریزی و مدیریت کنید در واقع نرم افزار حسابداری قلب هر کسب کار است که جلوی اشتباهات شما را می گیرد، قرارهای شما را یادآوری می کند، بدهی و طلب های شما را وصول می کند و در واقع میشه گفت کسب و کار شما را شکست ناپذیر می سازد.
با تشکر از مقاله خوبتون