تاریخچه پی‌پال: بزرگ‌ترین سیستم پرداخت الکترونیک جهان چگونه پدید آمد؟

درگاه پرداخت اینترنتی
درگاه پرداخت اینترنتی

قصد داریم در مجموعه مطالبی به روند شکل‌گیری و رشد پی‌پال بپردازیم. در اولین نوشته نگاهی به تاریخچه پی‌پال انداخته‌ایم و به تدریج به جزییات وارد فراز و نشیب‌های داستان پی‌پال خواهیم شد.

زمانی که مردم پول‌های خود را از طریق حساب‌های بانکی رد و بدل می‌کردند و نمی‌توانستند چیزی فراتر از آن را تصور کنند، پی‌پال روند جدیدی را توسعه داد و در حال حاضر توانسته به یکی از بزرگ‌ترین استارت‌آپ‌های پرداخت اینترنتی در جهان تبدیل شود. پی‌پال ثابت کرد که با قدرت تخیل می‌توان دنیا را به سطح کاملا جدید و پیشرفته‌ای رساند.

قصد داریم در مجموعه مطالبی به روند شکل‌گیری و رشد پی‌پال بپردازیم. در اولین نوشته نگاهی به تاریخچه پی‌پال انداخته‌ایم و به تدریج به جزییات وارد فراز و نشیب‌های داستان پی‌ پال خواهیم شد.

زمانی که مردم پول‌های خود را از طریق حساب‌های بانکی رد و بدل می‌کردند و نمی‌توانستند چیزی فراتر از آن را تصور کنند، پی پال روند جدیدی را توسعه داد و در حال حاضر توانسته به یکی از بزرگ‌ترین استارت‌آپ‌های درگاه پرداخت اینترنتی در جهان تبدیل شود. پی‌پال ثابت کرد که با قدرت تخیل می‌توان دنیا را به سطح کاملا جدید و پیشرفته‌ای رساند.

سپتامبر سال ۱۹۹۸ داستان پی پال شروع می‌شود

پیتر تیل و مکس لوچین تنها یک ماه‌ قبل با هم آشنا شده‌اند، اما آن‌ها خیلی زود به جریان استارت‌آپی جهان که تازه شکل گرفته بود پیوستند و به فکر راه‌اندازی یک کیف‌پول دیجیتال امن افتادند. امن بودن، از این لحاظ که این سیستم نسبت به کیف پول فیزیکی، قابل سرقت نبود. آن‌ها این استارت‌آپ را کانفینیتی نامیدند. پیتر تیل با تلاش فراوان بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاه استنفورد را جهت توسعه‌ی کانفینیتی جذب کرد.

اکتبر ۱۹۹۹: ادغام دو استارت‌آپ کوچک و شکل‌گیری غول پرداخت اینترنتی جهان

همه‌چیز بر وفق مراد کانفینیتی بود تا این‌که اواخر سال ۱۹۹۹ شرکت خدمات مالی اینترنتی ایلان ماسک راه‌اندازی شد. وی طیف گسترده‌ای از افراد فنی و افرادی که مهارت خاصی در حوزه‌ی کسب‌وکار داشتند را برای همکاری در پروژه‌ی x.com جذب کرد. این دو استارت‌آپ به شدت در رقابت بودند، اما در نهایت پس از رایزنی‌های طولانی به این نتیجه رسیدند که به جای قرار دادن موانع مختلف در مقابل یکدیگر می‌توانند با هم ادغام شده و کار را با نیرو و انرژی بیشتری جلو ببرند.

شکل‌گیری غول پرداخت اینترنتی جهان

مارس ۲۰۰۱: شکل‌گیری رسمی پی‌پال

در سال ۲۰۰۱ شرکت جدید که از ادغام دو استارت‌آپ مذکور ایجاد شده بود، جهت بازسازی برند خود به پی پال تغییر نام داد. پی پال به عنوان یک سرویس انتقال‌دهنده‌ی پول توانست از دولت ایالت متحده مجوز بگیرد. اگرچه پی پال یک بانک نیست، اما به بسیاری از قوانین و مقررات حاکم بر صنعت مالی از جمله حمایت از مصرف‌کننده پایبند است.

در همین سال، پی پال سیستمی را برای کپچا ابداع کرد، سیستمی که به صورت خودکار از دسترسی جعلی افراد به پی پال جلوگیری می‌کرد. اریک جکسون در کتاب جنگ پی پال اشاره می‌کند که پی‌پال هنوز هم از این سیستم استفاده می‌کند. با این‌حال، برخی شواهد وجود دارد که کپچا در سال ۱۹۹۷ زمانی‌که پی‌پال هنوز وجود نداشت استفاده می‌شد، اما از آن‌جایی که در کتاب جنگ پی‌پال همه چیز بی‌طرفانه مطرح شده، ما به آن استناد کرده و مبدع این سیستم را پی‌پال می‌دانیم.

جولای ۲۰۰۲: شروع همکاری با ای‌بی

۱۵ فوریه‌ی سال ۲۰۰۲ پی‌پال وارد بورس شد و سهام آن به اندازه‌ی ۵۵ درصد در NASDAQ افزایش یافت، این سهام برای یک شرکت تازه تاسیس شده بهترین موقعیت بود. در ادامه‌ی این موفقیت‌ها ای‌بی نیز به پی‌پال پیوست و آن را به عنوان سیستم پرداخت پیش‌فرض خود قرار داد. در واقع پی‌پال به قیمت ۱.۵ بیلیون دلار توسط ای‌بی خریداری شد.

سال ۲۰۰۵: شروع توسعه‌ی بین‌المللی

سال ۲۰۰۵ پی‌پال سرویس پرداخت verisign‌ را به دست آورد و این سرویس برای پی‌پال امنیت بیشتر و امکان فعالیت‌های تجاری بیشتری را فراهم کرد.

وری ساین

اوایل سال ۲۰۰۵ پی‌پال آغاز به تمرکز بر رشد بین‌المللی کرد، تا این‌که در سال ۲۰۰۶ به بیش از ۱۰۳ بازار گسترش یافت و بیش از ۱۳۳ میلیون حساب را مدیریت می‌کرد. پی‌پال به مشتریان امکان ارسال و دریافت وجوه را با ۱۷ ارز در سراسر جهان فراهم کرد، از جمله دلار آمریکا، دلار کانادا، دلار استرالیا، پوند استرلینگ،  یورو، ین ژاپن، یوآن چینی، کرون دانمارک، دلار هنگ کنگ، فورینت مجارستان، کرون نروژی، زلوتی لهستانی، دلار سنگاپور،دلار نیوزلند، کرون چک، کرون سوئد و فرانک سوئیس. بعدها ۴۸ بازار دیگر نیز تحت سلطه‌ی پی‌پال قرار گرفت و امروزه از هر نقطه‌ای از جهان می‌توان از پی‌پال استفاده کرد. برای دیدن لیست کامل بازارهای تحت پوشش پی‌پال می‌توانید به سایت پی‌پال مراجعه کنید.

سال ۲۰۰۷: شروع همکاری با مسترکارت

پی‌پال در اوایل سال ۲۰۰۷ شروع به همکاری با مسترکارت کرد، این همکاری روشی فراهم کرد که به وسیله‌ی آن مشتریان می‌توانستند روی وب‌سایت‌هایی که مسترکارت می‌پذیرند، اما زیرساخت‌های پی‌پال را پشتیبانی نمی‌کنند، پرداخت انجام دهند. هدف از این همکاری کاهش وابستگی پی‌پال در معاملاتی بود که از طریق ای‌بی صورت می‌گرفت.

در اواخر سال ۲۰۰۷ پی‌پال عملیات خود را از سراسر اروپا به لوکزامبورگ نقل مکان داد، این حرکت با هدف حضور بیشتر در سراسر بازار اروپا و توسعه‌ی قدرت پردازشی صورت گرفت.

شروع همکاری با مسترکارت

در اواخر سال ۲۰۰۷ این شرکت بیش از ۱.۸ بیلیون دلار درآمد داشت. پس از آن در سال ۲۰۰۸ پی‌پال استارت‌آپ fraud sciences را به میزان ۱۶۹ میلیون دلار خرید که این استارت‌آپ امکان تائید معاملات و جلوگیری از تقلب را فراهم می‌کرد.

سال ۲۰۱۰: مسدود کردن ویکی‌لیکس و هک پی‌پال به دنبال آن

سال ۲۰۱۰ ویکی‌لیکس بسیاری از اسناد محرمانه‌ی وزارت امور خارجه را در وب‌سایت خود منتشر کرد. پی‌پال نیز در پیرو این اتفاق تمام حساب‌های ویکی لیکس را مسدود کرد. بدین ترتیب ویکی‌لیکس قادر به دریافت کمک‌های مالی مردم نشد. پس از این اتفاق تعدادی از اعضای انانیموس که طرفدار ویکی‌لیکس بودند، به پی‌پال حمله کردند و پی‌پال مجبور شد تا عملیات خود را برای مدتی متوقف کند. در سال ۲۰۱۳ حدود ۱۳ نفر از اعضای انانیموس به جرم خود اعتراف کرده و زندانی شدند.

هک پی پال

سال ۲۰۱۳: افزایش رقابت‌ها و توسعه‌ی محصول

پس از قوانین و سیاست‌هایی که  سال ۲۰۰۸ در حوزه‌ی بانکداری و موسسات مالی تنظیم شد، تعداد استارت‌آپ‌های فین‌تک افزایش یافت و از این رو پی‌پال وارد یک فضای به شدت رقابتی شد که خود را ملزم به اتخاذ استراتژی‌هایی متفاوت دید.

از همین رو، در سال ۲۰۱۳ پی‌پال توانست ironpearl را که یک نرم‌افزار تعاملی بود و پلتفرم برینتری را با هدف توسعه‌ی محصول بیشتر خریداری کرد.

سال ۲۰۱۴: جدایی پی‌پال و ای‌بی

سال ۲۰۰۲ ای‌بی تصمیم به خرید پی‌پال گرفت و توانست هم‌چنان به رشد خود ادامه دهد. پس از ۱۲ سال مدیران ارشد دو شرکت پی‌پال و ای‌بی به این نتیجه رسیدند که خواسته‌ و چشم‌انداز این شرکت‌ها در حال تغییر است و این کسب‌وکارها با توجه به چالش‌ها و فرصت‌ها باید مسیر متفاوتی را طی کنند. علاوه بر این، با این جدایی از میزان فشار کاری و مالی هر دو شرکت کاسته می‌شود و هم‌چنین پی‌پال می‌تواند برای رقابت با سیستم‌های جدید پرداخت الکترونیکی مثل اپل‌پی و اسکوایر آماده‌تر شود.

جدایی پی پال و ای بی

سال ۲۰۱۵: ایجاد سرویس paypal.me

در ماه جولای سال ۲۰۱۵ پی‌پال اعلام کرد که می‌خواهد سرویس انتقال پول xoom را بخرد. این اتفاق باعث شد که پی‌پال به ۱.۳ میلیون کاربر جدید دسترسی پیدا کند.

در اواخر سال ۲۰۱۵ پیشگام صنعت پرداخت الکترونیکی با هدف آسان‌تر ساختن انتقال پول با دوستان و همکاران، سرویس محبوب paypal.me را راه‌اندازی کرد. در واقع با این سرویس، کاربران یک لینک شخصی از پی‌پال دریافت می‌کنند و سپس می‌توانند آن را با هر کسی که دوست داشتند به اشتراک بگذارند.

ایجاد سرویس paypal.me

سال ۲۰۱۶: تلاش برای مقابله با رقبا

پی‌پال هم‌اکنون بیش از ۱۷۰ میلیون حساب فعال دارد، اما از ضعف‌های بسیاری در مقابل رقبای جدید، اما قدرتمند خود برخوردار است. استارت‌آپ‌های جدید توانسته‌اند از لحاظ محصولات و خدمات، سخت‌افزارهای سازگار و هزینه‌ها بر پی‌پال غلبه کنند. اما با این وجود، پی‌پال از لحاظ قدمت، خدمات به مشتریان و اعتبار بسیار قدرتمند است و هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند رقبای پی‌پال قادر به شکست این غول خدمات خواهند بود یا نه؟

Posted by
مهری سیاه‌ریش

کارشناس ارشد مدیریت کسب وکار (MBA) وبلاگ‌نویس کسب و کار و محقق حوزه بازاریابی محتوا

7 دیدگاه

  1. Paypal که توی ایران فیلتره و موقع ثبت نام نام ایران نیست که به نوعی فیلتر بودن سایت زیر سوال میره…
    Paypal در انتقال پول از طریق الکترونیکی رتبه اول را داراست بعد از آن هم Alipayکه زیرمجموعه وبسایت Alibaba ( شرکتی چینی ) است رتبه دوم را دارد.

  2. با سلام
    اولا ایده خیلی جالب و خوبی هستش که زمان تقریبی مطالعه واسه مقاله هاتون رو میگید. به شخصه با دیدن زمان تقریبی برای مطالعه، ترغیب میشم که مقاله ها رو مطالعه کنم.
    دوم، اگر میشه رقبای پی پال (که آخر مقاله بهشون اشاره کردید) رو هم معرفی کنید. بالاخره از اونجایی که توی ایران هستیم و امکان استفاده از اینجور سیستم ها براحتی برامون وجود نداره، آشنایی چندانی هم باهاشون نداریم.
    در آخر هم ممنون از مطلب خوبتون.

    1. سلام مهدی عزیز 🙂
      ممنون از نظر محبت‌آمیزتون. ما در حال آماده‌سازی چند مقاله سریالی درباره پی‌پال هستیم که در جلوتر سعی می‌کنیم به این مورد هم اشاره‌ای داشته باشیم.
      ممنون از شما که وقت گذاشتید و مطالعه کردید.

  3. سلام
    قشنگ مشخصه زرین پال داره همون مسیر رو دنبال میکنه ، صرفا بد نیست ولی کاش چارچوب ذهنی زرین‌پال پی‌پال نشه !
    موفق باشید

    1. سلام مصطفی جان
      ممنون برای نظرت، قطعا شباهت‌هایی وجود داره و الگو گرفتن از یک کسب و کار موفق قابل انکار نیست اما زرین‌پال هم چارچوب‌های خاص خودش رو داره.
      همچنین 🙂

  4. با‌سلام‌‌اولا‌زرین‌پال‌در‌داخل‌کشورو‌پی‌پال‌در‌سراسر‌جهان‌البته‌با‌فیلتر‌شکن‌میشه‌ثبت‌نام‌کرد‌‌و‌با‌ویزا‌کارت‌مجازی‌میشه‌ویرفای‌کرد

  5. با سلام
    ممنون از مطلب خوبتون. کاش در مورد جایگزین های پی پال هم مطلبی تهیه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *