در چند سال گذشته، بازی سازی نقش رو به افزایشی در کسب و کار ها پیدا کرده است. ساز و کار بازی در بهبود عملکرد فروش، خدمات به مشتریان و آموزش نقش موثری دارد. با استفاده از عناصر بازی، گیمیفیکیشن می تواند بر حس ذاتی رقابت و تمایل به بهبود ما تأثیر بگذارد. و در حالی که بسیاری از ما آن را در زندگی شخصی خود پذیرفته ایم، مشاغل اغلب هنوز برای استفاده م موثر از آن تلاش نمی کنند. به همین دلیل در این مطلب به کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها می پردازیم.
گیمیفیکیشن چیست؟
اگرچه اصطلاح گیمیفیکیشن (Gamification) یا بازی سازی یا بازی وارسازی در سال ۲۰۰۲ ابداع شد، اما هنوز بسیاری از مردم از چیستی و کاربردهای آن چیزی نمی دانند. ساده ترین تعریف گیمیفیکیشن عبارت است از: فرآیندی برای ادغام سازوکار بازی برای ایجاد انگیزه برای مشارکت، تعامل و وفاداری در بستری است که از قبل موجود است. این می تواند تقریباً هر چیزی باشد، از وب سایت شما گرفته تا حضور در رسانه های اجتماعی، فعالیت روزانه، تعامل با مشتریان و موارد دیگر.
گیمیفیکیشن استفاده از مکانیزم بازی، عناصر رفتاری و تکنیک های طراحی در زمینه های غیر بازی است. به عبارت دیگر، شامل عناصر کلیدی است که باعث ایجاد مشارکت در بازی ها می شود، مانند طراحی، ساختار فعالیت ها، دستاوردهای قابل مشاهده و رقابت و اعمال آنها در مواردی که به طور طبیعی بازی نیستند.
گیمیفیکیشن عناصر طراحی بازی را در برنامه های غیر بازی استفاده می کند تا آنها را سرگرم کننده تر و جذاب تر کند. از رقابت، امتیازدهی، انگیزه موفقیت و قوانین بازی برای تشویق اقدامات از طریق بازخورد مثبت استفاده می کند.
چرا گیمیفیکیشن در کسب و کار ها تاثیرگذار است؟
کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها به این دلیل موثر است که افراد می توانند بر آنچه انجام می دهند کنترل داشته باشند، و همچنین نشانگرهای واضحی از پیشرفت را در اختیار آنها قرار می دهد، نقشه ای که آنها را در اقدامات آینده هدایت می کند و جوایزی که به وضوح نشان می دهد که چه زمانی رفتارهای مناسب را انجام داده اند. عنصر رقابتی را که اکثر برنامه های گیمیفیکیشن از آن استفاده می کنند باعث می شود که به عنوان یک ابزار موثر عمل کند.
دکتر لنارت ناک می گوید: “بازی وار سازی از طریق عوامل محرک انگیزش ذاتی، مانند انگیزه ما برای تعامل اجتماعی، مشارکت های معنادار، دستاوردها، افزایش چالش ها و نشان دادن شایستگی، به ما توانایی ابراز خود مختاری را می دهد.”
بیشتر بخوانید:درگاه پرداحت چیست؟
عناصر موثر بازی برای کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها
انواع مختلفی از بازی سازی ها و عناصر شبیه به بازی توسط مشاغل مورد استفاده قرار می گیرد تا رشد تجاری سازمانی را هدایت کند.
نشان ها و افتخارات
این عناصر بازی سازی در کسب و کار حس موفقیت را در مخاطب ایجاد می کنند. نشان می دهد که کاربر در فعالیتی شرکت کرده و برتری داشته است. برخی از شرکت ها برای سطوح مختلف وفاداری مشتری یا مشارکت کاربران از نشان های مختلف (مثل برنزی، نقره ای و طلایی) استفاده می کنند. این امر کاربران و مشتریان را وادار می کند تا برای کسب نشان های سطح بالاتر بیشتر تلاش کنند.
تابلوهای امتیازات
برخی برای بازی سازی در کسب و کار از تابلوهای راهنما برای حفظ مشتریان/کاربران خود استفاده می کنند. این عنصر خاص گیمیفیکیشن از تمایل افراد برای رقابت و موقعیت استفاده می کند. کسانی که بیشترین امتیاز را از طریق اقدامات مربوطه جمع آوری می کنند، رتبه بالاتری در جدول امتیازات دارند و مدعی حق فخر فروشی هستند.
رقابت ها و چالش ها
این عناصر بازی سازی در کسب و کار از تمایل کاربر برای رقابت و پیروزی استفاده می کنند. کسب و کارها از این عنصر گیمیفیکیشن برای افزایش مشارکت مشتریان/کارکنان در یک بازه زمانی خاص استفاده می کنند و پس از آن برنده ای مشخص می شود. شرکت کنندگان ممکن است کارت نمره تیمی یا شخصی داشته باشند.
جوایز و پاداش ها
شرکت کنندگان و برندگان مسابقه و چالش ها ممکن است پاداش های متناسب با تلاش خود دریافت کنند. در این مورد، وعده جایزه باعث تعامل و بهره وری می شود.
مزایای گیمیفیکیشن در کسب و کار ها
کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها نتایج اثبات شده و ملموسی را ارائه می دهد، که می توان آنها را با ابزارهای تحلیلی که اکثر فروشندگان ارائه می دهند اندازه گیری کرد.
بررسی ها در مورد کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها نشان می دهد که با استفاده از گیمیفیکیشن مشاغل با افزایش مشارکت در رسانه های اجتماعی مواجه شده اند. این شامل مواردی مانند ترافیک بیشتر وب سایت، زمان کمتر برای پذیرش و تبدیل از دوره آزمایشی رایگان به خرید، و افزایش زمان حضور در سایت می شود.
کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها مزایای زیر را ایجاد می کند.
- جذب مشتریان جدید با مسابقات، هدایا و پاداش
- آموزش مشتریان با استفاده از گیمیفیکیشن
- تبلیغ محصول یا خدمات جدید با یک بازی سرگرم کننده و آموزنده
- با ارائه پاداش و امتیاز به حفظ مشتریان کمک می کند
- تعامل کاربر را بهبود می بخشد
- نرخ تبدیل شما را افزایش می دهد
- اعتماد و وفاداری به برند تجاری را افزایش می دهد
- جمع آوری داده های مشتریان و مخاطبان را آسان می کند
- مقرون به صرفه است
کاربرد بازی سازی در بهبود مشارکت و عملکرد کارکنان
مشارکت کارکنان با نتایج کلیدی سازمانی پیوند محکمی دارد. کارکنان با مشارکت مناسب می توانند میلیاردها دلار در شرکت ها صرفه جویی کنند. مطالعات نشان می دهد که کارکنان با مشارکت مناسب میزان رضایت مشتری شرکت خود را دو برابر می کنند. برعکس، شرکت هایی که از عدم مشارکت کارکنان رنج می برند، آسیب می بینند. در ادامه مزایای کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها برای بهبود عملکرد پرسنل را توضیح می دهیم.
کاربرد گیمیفیکیشن و ارزیابی پیشرفت کارکنان
با استفاده از بسترهای بازی سازی شده، کارکنان می توانند به راحتی پیشرفت کار خود را ردیابی کرده، نقاط قوت و ضعف خود را درک کرده و به سمت اقداماتی هدایت شوند که به پیشرفت و موفقیت آنها کمک کند. با آشکارسازی اهداف، دستاوردها و معیارها، گیمیفیکیشن تعهد و فداکاری را در بین کاربران ایجاد می کند.
مفرح ساختن کار و بهبود عملکرد
بازی سازی در کسب و کار فعالیت معمولی و شاید بی روح کارمندان را به یک فعالیت سرگرم کننده و جذاب تبدیل می کند. به رسمیت شناختن، اعتبار دادن و تقدیر از کارکنان از طریق مکانیسم های بازخورد گیمیفیکی مانند نشان ها و افتخارات اجتماعی، انگیزه کارکنان را افزایش می دهد و آنها را به عملکرد بهتر سوق می دهد.
کاربرد بازی سازی و آموزش کارکنان
یک جنبه از کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها مربوط به آموزش پرسنل است. بازی سازی در کسب و کار می تواند کارکنان را در مورد محصولات تازه شده به روز نگه دارد و آنها را طبق دستورالعمل های پویا آموزش دهد. یادگیری با بازی معمولاً با افزودن عناصر بازی به زمینه هایی مانند تکمیل کار یا مشارکت مشخص می شود. این امر به صورت تعامل کارکنان با مواد آموزشی، حل آزمون ها، تکمیل شبیه سازی و موارد دیگر، انجام می شود.
آسان سازی تغییرات مدیریتی
شرکت هایی که قصد انجام تغییرات مدیریتی را دارند، اغلب به دلیل عدم مشارکت کوتاه می آیند (یا به طور کامل شکست می خورند). سازمان ها باید دائماً با جریان بی وقفه فناوری در حال تحول، تغییرات سریع بازار و تمایلات ناپایدار مصرف کننده سازگار شوند.
اصول کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها
اگر با ایجاد یک فروشگاه آنلاین و دریافت درگاه پرداخت اینترنتی قصد راه اندازی یک کسب و کار جدید را دارید یا می خواهید تجارت قبلی خود را رونق ببخشید، اصول گیمیفیکیشن زیر به کمک شما خواهند آمد.
- بازی سازی را ساده نگه دارید
مردم بازی را با سرگرمی مرتبط می دانند. شما نباید گیمیفیکیشن را با پیچیده کردن بی دلیل، تفریح و سرگرمی را از آنها سلب کنید.
- مخاطبان هدف خود را بشناسید
هر کاری که انجام می دهید، مخاطبان هدف شما همیشه باید اولویت شما باشند. اگر کسانی که در نهایت از شما خرید خواهند کرد، در مرکز تصمیم گیری شما قرار ندارند ، نمی توانید انتظار داشته باشید که تلاش های شما به نتیجه برسد.
- پاداش بدهید
اگر تازه وارد گیمیفیکیشن شده اید، می توانید با ارائه جوایز کوچک شروع کنید. بسیار مهم است که گیمیفیکیشن خود را ساده نگه دارید تا مخاطبان به راحتی بفهمند چگونه می توانند پاداش ها را کسب کنند.
- کاربران را تشویق کنید تا دوستان خود را به چالش بکشند
گزینه هایی را اضافه کنید که به مخاطبان شما اجازه دهد دوستان خود را برای بازی دعوت کنند. علاوه بر اینکه محتوای گیمیفیکیشن خود را رقابتی تر و تعاملی تر می کنید، همچنین مشتریان خود را نیز افزایش می دهید.
- گیمینگ خود را تبلیغ کنید
تبلیغات کلید موفقیت هرگونه تلاش بازاریابی است. اگر قصد دارید با محتوای گیمیفیکی خود به مخاطبان بیشتری برسید ، فقط باید در تبلیغ آن تلاش کنید.
برای موفقیت کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار ها باید آن را به خوبی طراحی، اجرا و مدیریت کرد. روش های کسب اطلاعات مشتریان باید مناسب باشند و باید برای بهبود نه تنها کسب و کار شما، بلکه بهبود خود بازی سازی نیز مورد استفاده قرار گیرند. گیمیفیکیشن با رعایت این اصول انجام شود، ابزار موثری برای رشد و توسعه کسب و کار شما خواهد بود.