یکی از اساسیترین مشکلاتی که کسب و کارهای اینترنتی اغلب با آن روبهرو میشوند انتخاب بهترین گزینه، از بین درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط است.
زمانِ موردنیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
یکی از اساسیترین مشکلاتی که کسب و کارهای اینترنتی اغلب با آن روبهرو میشوند انتخاب بهترین گزینه، از بین درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط است و تفاوت درگاه پرداخت مستقیم و واسط چیست ؟در حقیقت نمیدانند برای فروش اینترنتی محصولات خود و دریافت هزینه از مشتری، از چه درگاهی استفاده کنند که علاوهبر اینکه متناسب با نوع کسب و کارشان پیادهسازی شده باشد، بتواند مجموعهی متنوعی از خدمات موردنیاز کسب و کارهای اینترنتی برای تسهیل فروش و افزایش بازدهی را شامل شود.
انواع درگاه پرداخت اینترنتی
بهصورت کلی درگاههای پرداخت بانکی در دو دستهی درگاه پرداخت مستقیم (PSP) و درگاه پرداخت واسط (پرداختیاری) قرار میگیرند.
قبل از آنکه به شرکت های ارائه دهنده درگاه پرداخت اشاره کنیم، ابتدا باید تعریفی به انواع درگاه پرداخت و تفاوت آن ها داشته باشیم. درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط، هر دو اشتراکاتی در برخی از سرویسهای خود دارند اما بعضی از آنها محصولی به عنوان ارزش افزوده برای مخاطبان خود فراهم کردهاند که در نوع ارائهی خدمات به کسب و کارها و متقاضیان عملکرد متفاوتی با دیگری دارد.
درگاه پرداخت واسط
اگر مشتریان بعد از کلیک بر روی دکمه پرداخت، ابتدا وارد یک صفحه جداگانه به عنوان صفحه واسط شده و در مرحله بعد وارد صفحه پرداخت اصلی شوند، اصطلاحا از درگاه واسط استفاده کرده اند.
درگاه پرداخت مستقیم
اما اگر مشتریان بعد از کلیک بر روی دکمه پرداخت، مستقیما وارد صفحه پرداخت اصلی (صفحه پرداخت بانکی) شده و هیچ صفحه واسطی به آنها نشان داده نشود از درگاه پرداخت مستقیم استفاده کرده اند.
در ادامه تلاش کردهایم برای آشنایی بیشتر خوانندهی این مقاله با تفاوتها، مزیتها، خدمات، امکانات، و ابزارهایی که در هر یک از این درگاهها ارائه میشود، به مقایسهی درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط بپردازیم. پس از خواندن این مطلب، بهراحتی میتوانید در خصوص انتخاب درگاه پرداخت موردنیاز خود برای رونق کسب و کارتان تصمیمگیری کنید.
شبکه الکترونیکی پرداخت کارت شاپرک
دلایل متعددی در شکلگیری سامانهی شاپرک نقش داشتند که از مهمترین و اصلیترین آنها میتوان به عدم وجود نظارت کافی و کمبود سیستم نظارتی در کنترل صحت عملکرد دادوستدهای مالی اینترنتی، و ساماندهی به حوزهی مالی اشاره کرد. در حقیقت مهمترین ماموریت شاپرک، ایجاد وحدت فرماندهی و نظارت بر تمامی پرداختهای الکترونیکی است که به روشهای گوناگونی در شبکهی بانکی کشور انجام میشود. از دیگر فعالیتهای اصلی سامانهی شاپرک، تنظیم مقررات برای کلیهی شرکتهای ارائهدهندهی درگاه پرداخت مستقیم یا درگاه پرداخت واسط و نظارت بر عملکرد آنهاست.
مجوز درگاه پرداخت اینترنتی
طبق تعاریف شاپرک، شرکتهای ارائهدهندهی خدمات پرداخت اینترنتی مانند درگاه پرداخت واسط و درگاه پرداخت مستقیم، که به عنوان یک شخصیت حقوقی و تحت عنوان شرکت سهامی خاص به ثبت رسمی رسیدهاند و از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و شاپرک مجوز فعالیت در حوزهی مالی و پرداخت یاری دریافت کردهاند، موردتایید این شرکت هستند.
لیست شرکت های PSP
عبارت Payment Service Provider که به اختصار با عنوان PSP شناخته شده است، شرکتهای بزرگ حوزهی مالی و بانکی هستند که مجموعهای از خدمات پرداخت اینترنتی را به کسبوکارهای آنلاین و کاربران وبسرویسها ارائه میدهند. یکی از خدماتی است که شرکتهایی که به عنوان PSP به صاحبان کسب و کارهای اینترنتی ارائه میدهند، درگاه پرداخت مستقیم است. در حال حاضر تنها شرکتهایی که به عنوان PSP و ارائه دهندهی سرویس درگاه پرداخت مستقیم دارای مجوز رسمی فعالیت هستند به شرح زیر است:
- شرکت تجارت الکترونیک پارسیان (تاپ)
- شرکت کارت اعتباری ایرانکیش
- شرکت بهپرداخت ملت
- شرکت آسان پرداخت پرشین (آپ)
- شرکت الکترونیک کارت دماوند
- شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد
- شرکت پرداخت الکترونیک سامان
- شرکت پرداخت نوینآرین
- شرکت پرداخت الکترونیک سداد
- شرکت سایانکارت
- شرکت فنآوا کارت
- شرکت پرداخت الکترونیک سپهر
لیست شرکت های(واسط) پرداخت یار
شرکتهای پرداختیاری اصطلاحا بازوی دیگر شاپرک شمرده میشوند که مانند PSPها درگاه پرداخت اینترنتی دارند اما خدمات متنوع دیگری نیز ارائه میدهند. اولین و پرسابقهترین پرداختیار رسمی عضو شبکهی بانکی کشور که موفق شد مجوز رسمی پرداختیاری از بانک مرکزی را دریافت کند شرکت همراه پرداز زرین (زرینپال) است. درگاه پرداخت زرینپال از فروردین ماه سال ۱۳۸۹ تا به امروز به عنوان اولین پرداختیار کشور، پرچمدار دانشبنیان حوزهی فینتک و نامی شناخته شده و مورد اعتماد برای کاربران، صاحبین کسب و کارها، شرکتها، سازمانها و ارگانهای خصوصی و دولتی، و متخصصان و علاقهمندان حوزهی وبسرویسها و تجارت الکترونیک بوده است.
زرین پال به مشتریان خود درگاه پرداخت واسط ارائه میدهد یا مستقیم؟
برخلاف برخی شرکتهای پرداختیاری، زرینپال برای افزایش نرخ تراکنش های موفق نهایی، به تمامی کاربران خود درگاه پرداخت مستقیم ارائه میدهد و پرداختکنندگان بلافاصله بعد از کلیک بر روی دکمه پرداخت به صفحه پرداخت بانکی (به پرداخت ملت، پرداخت الکترونیک پاسارگاد و ..) هدایت شده و هیچ صفحه واسطی به آنها نشان داده نمیشود. از این نظر هیچ تفاوتی میان استفاده از درگاه پرداخت زرینپال و سایر روشهای دریافت مستقیم درگاه وجود ندارد و تنها تفاوت در سریع تر بودن و راحت تر بودن فرایند دریافت درگاه پرداخت و همینطور کیفیت و تعدد خدمات ارائه شده در زرین پال است.
دریافت درگاه پرداخت به صورت مستقیم و یا دریافت درگاه از شرکت های واسط به چه معنی است؟
دریافت درگاه پرداخت به صورت مستقیم از شرکتهای های PSP (مانند به پرداخت ملت، آسان پرداخت پرشین و .. که به عنوان شرکتهای مجاز در پروسه پرداخت کارتی (الکترونیکی POS) شناخته میشوند به معنی دریافت مستقیم درگاه پرداخت و استفاده از خدمات زرین پال به معنی دریافت با واسطهی درگاه پرداخت است که در هر دو صورت کاربران درگاه پرداخت مستقیم خواهند داشت.
درگاه پرداخت اینترنتی زرین پال، به عنوان واسط، مورد تایید نظام بانکی کشور برای ارائهی درگاه پرداخت اینترنتی به میان صاحبین مشاغل و کسب و کارهاست. به زبان سادهتر شرکت های پرداختیاری مانند زرین پال، به عنوان واسطه بین بانکها و افراد عمل میکنند، بنابراین به عنوان یک رابط معتبر بانکی، امکان استفاده از درگاه پرداخت اینترنتی را برای شرکت های کوچکتری که برخی مجوزهای مورد نیاز اخذ درگاه پرداخت مستقیم را ندارند فراهم میسازنند و فرآیند دریافت درگاه پرداخت اینترنتی را برای این دسته از کسب و کارها و افراد تسهیل میکند.
اصلی ترین تمایز استفاده از خدمات زرین پال در مقایسه با روشهای دریافت مستقیم ، در موارد زیر است:
عملکرد صحیح در پشتیبانی امور مشتریان:
پیگیری تراکنشهای ناموفق، امور مربوط به تسویه حساب، راهنمای اتصال درگاه پرداخت و … از جمله مواردی است که به عنوان پشتیبانی یک درگاه پرداخت به حساب میآیند. در حالیکه دریافت پشتیبانی یکی از اصلی ترین نیازمندیهای یک کسب و کار آنلاین است با دریافت درگاه پرداخت به صورت مستقیم، کاربران تنها در ساعات اداری و به صورت محدود از این ویژگی بهره مند خواهید.
در حالیکه پشتیبانی ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته زرینپال، به دو روش تماس تلفنی و تیکت پاسخگوی ارتباط با مشتریان بوده و هرگونه تیکتی در کمتر از ۵ ساعت رسیدگی خواهد شد.
دارا بودن پنل مدیریتی پیشرفته:
مدیریت تراکنش ها و تسویه حساب از جمله مواردی است که برای مدیریت حرفهای هر کسب و کاری نیاز است. امکان گزارش گیری در فایل اکسل، جستجوی تراکنش و یا تسویه حساب خاص، تنها چند مورد از امکانات و ویژگیهای پنل مدیریتی پیشرفته زرین پال است. برای مثال ممکن است برخی از کسب و کارها تمایل داشته باشند به حسابدار خود برای فقط بررسی تراکنشها دسترسی ویژه بدهند که این امکان در پنل زرین پال به راحتی فراهم است.
ارائه سرویس های متنوع:
درحالیکه که دریافت درگاه پرداخت به صورت مستقیم، تنها محدود به ارائه درگاه پرداخت است، زرین پال فراتر از آن عمل می کند. زرین پال همواره تلاش میکند تا با توجه مشکلات و نیازمندی های کسب و کارها خدمات و سرویس های مختلف و متنوعی ارائه دهد که از جمله این سرویسها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
زرین لینک: همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، یکی از شاخص ترین سرویسهای زرین پال، سرویس لینک پرداخت (زرین لینک) است که برای کسب و کارهای خانگی و کسب و کاری مبتنی بر شبکههای اجتماعی طراحی شده است. زرین لینک به صاحبین این کسب و کارها اجازه میدهد تا بتوانند بدون داشتن وبسایت برای داشتن یک درگاه پرداخت اختصاصی اقدام کنند.
لینک پرداخت محصول جایگزین مناسبی برای انتقال وجه به روش کارت به کارت است که با هدایت مستقیم مشتریان به صفحه پرداخت، پرداخت را سریعتر میکند همینطور پنل مدیریتی تراکنشها در زرین پال، با تسهیل مدیریت امور مالی کسب و کارها، امکان دریافت فیشهای جعلی را به صفر میرساند.
درگاه پرداخت اشتراکی: با استفاده از درگاه پرداخت زرین پال، شرکای تجاری بدون نیاز به روشهای حسابداری پیچیده به راحتی میتوانند درآمدهای خود را با یکدیگر تقسیم کنند. برای آشنایی با انواع سیستم تسهیم ثابت و شناور در درگاه پرداخت اشتراکی زرین پال میتوانید به وبسایت زرین پال مراجعه کنید.
بسته شروع زرین:بسته شروع زرین با کاهش ۹۷٪ هزینههای درگاه پرداخت، مناسب کسب و کاری کوچکی است که در ابتدای مسیر فعالیت خود هستند. کاربران زرین پال می توانند با پرداخت ۲۹۹ هزار تومان، به مدت یکسال از ۳۰۰۰ تراکنش بدون کارمزد بهره مند شوند.
دریافت شماره شبا با شماره کارت: یکی دیگر از سرویسهای زرین پال امکان دریافت شماره شبا با شماره کارت است. گاها برای نقل و انتقال وجه در سیستمهای بانکی کشور نیاز به شماره شناسه حساب بانکی ایران (شبا) است اما شیوه متداول انتقال وجه به روش کارت به کارت باعث شده است تا بسیاری از کاربران بانکی به اطلاعات شماره کارت خود بیشتر از شماره شبا دسترسی داشته باشند. در چنین مواردی میتوان به سادگی با استفاده از سرویس دریافت شماره شبا زرینپال، در عرض چند ثانیه با استفاده از شماره کارت، شماره شبا حساب بانکی را دریافت کرد. برای این کار باید کاربران ابتدا وارد صفحه دریافت شماره شبا زرین پال شده و بعد از انتخاب بانک مورد نظر، با طی کردن مراحل خواسته شده شماره شبا حساب بانکی خود را مشاهده کنند.
مزایای درگاه پرداخت اینترنتی زرین پال
- ارائهی کارت بانکی زرینکارت برای پذیرندگان خود
- ارائهی درگاه پرداخت اختصاصی با نام کسب و کار
- ارائهی لینک اختصاصی محصول برای پرداخت سریع مشتریان
- دریافت نام و نام خانوادگی، ایمیل و شماره موبایل مشتریان
- دسترسی سریع به گزارش تراکنشها و تسویهحساب در اپلیکیشن موبایل
- کارمزد کاملا رایگان در روزهای سهشنبه (سهشنبههای طلایی زرینپال)
- پاسخگویی سریع و پشتیبانی ۲۴ ساعته، ۷ روز هفته
- تسویهحساب رایگان در ماه اول عضویت
- سقف کارمزد یک تا سه درصدی
- ربات تلگرامی برای اطلاع از وضعیت تراکنشها
- دریافت خروجی گزارش اکسل تراکنش ورودی و خروجی با تمام جزییات پرداخت
- انتقال وجه بین کاربران زرین پال و کیف پول
- دو سطح کاربری نقرهای و طلایی
- تسویهحساب خودکار روزانه
- لینک پرداخت اختصاصی برای هر محصول
- زیرساختهای قدرتمند و دیوار امنیتی قوی
- ایجاد کد تخفیف برای محصول دلخواه
- امکان مشارکت در فروش پذیرندگان و پرداخت پورسانت برای معرفی کاربران
- امکان ایجاد چندین کیف پول
- افزونههای آماده برای وردپرس، جوملا و فروشگاهسازهای مختلف
- پرداخت در شبکههای اجتماعی
- افزایش تراکنشهای موفق با قابلیت مسیردهی هوشمند
- امکان ساخت درگاههای مختلف بانکی
- افزایش نرخ کاربران پرداختکننده
درگاه پرداخت مستقیم یا واسط، کدامیک؟
تفاوت PSP و پرداخت یار
درگاه پرداخت واسط، برای افرادی که تمایلی به کاغذبازیهای اداری و طی کردن مراحل خسته کنندهی دریافت درگاه پرداخت مستقیم را ندارند گزینهی بسیار خوبی است. همچنین برای تمامی کسب و کارهایی که در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام یا پیامرسانها مانند تلگرام فعالیت میکنند نیز انتخاب خوبی است. به این علت که کسب و کاری که برای فروش محصولات خود در کانالهای آنلاین، بهجای استفاده از درگاه پرداخت مستقیم، از درگاه پرداخت واسط استفاده میکند میتواند از امکان درگاه پرداخت اینترنتی سفارشیسازی شده برای محصولات خود بهرهمند شود و هزینهی فروش محصولات خود را از طریق پنل کاربری خود دریافت نماید.
علاوه بر این میتواند با ایجاد یک صفحهی شخصی برای کسب و کار خود، از هزینههای جانبی دیگر مانند تبلیغات، پشتیبانی نیز جلوگیری کند. به صورت کلی تمامی کسب و کارهای اینترنتی فروش کالا یا خدمات، پلتفرمهای نمایش دهندهی فیلم و سریال (VOD)، برنامهنویسان و بازیسازان، فریلنسرها، تولیدکنندگان محتوا، شرکتهای برونسپاری، بازارگاهها (Marketplace)، و کلیهی ارائه دهندگان کالاهای غیر فیزیکی (دیجیتالی) میتوانند از درگاه پرداخت واسط برای افزایش فروش کسب و کارشان استفاده کنند.
مزایا و معایب درگاه بانکی مستقیم و واسط
درگاه پرداخت زرینپال | درگاه پرداخت مستقیم | |
امکان دریافت درگاه پرداخت بدون نیاز به اینماد | ✓ | X |
امکان دریافت درگاه پرداخت بدون نیاز به مجوز ساماندهی | ✓ | X |
الزام دریافت کد رهگیری مالیاتی | ✓ | ✓ |
امکان تسویهحساب با کارمزد رایگان در برخی روزها | ✓ | ✓ |
تسویهحساب روزانه | ✓ | ✓ |
تسویهحساب در بازهی زمانی دلخواه | ✓ | X |
امکان ثبتنام و دریافت پنل در ۲۴ کمتر از ساعت | ✓ | X |
پشتیبانی آنلاین و تلفنی ۲۴ ساعته در ایام تعطیل | ✓ | متغیر در PSPها |
گزارشگیری تراکنشها با دریافت خروجی اکسل | ✓ | X |
اپلیکیشن موبایل | ✓ | متغیر در PSPها |
صدور فاکتور آنلاین لحظهای | ✓ | X |
ارسال خودکار فاکتور در ایمیل و پیامک برای مشتریان | ✓ | X |
پشتیبانی از انواع سایتسازها | ✓ | X |
سفارشیسازی فرم پرداخت با مبلغ دلخواه | ✓ | X |
اختصاص لینک پرداخت مجزا برای هر محصول | ✓ | X |
افزودن درگاه پرداخت در وبسایت بدون نیاز به کدنویسی | ✓ | X |
افزونهی درگاه پرداخت وردپرس | ✓ | X |
سرویس درگاه پرداخت اشتراکی | ✓ | X |
نرمافزار فروشگاهی و اپلیکیشن مدیریتی | ✓ | X |
ارائهی ماژولها و افزونههای آماده و رایگان به پذیرندگان | ✓ | X |
ارائهی درگاه پرداخت بدون نیاز به وبسایت | ✓ | X |
مرسی از سایت خوبتون
عالی بود و ممنون از راهنمایی
ممنون